Principalele misiuni desfășurate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, în ultimele 24 de ore au fost menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea infracționalității de orice fel și creșterea gradului de siguranță rutieră.
Polițiștii au acționat, la nivelul întregului județ pentru a preveni faptele antisociale, organizând 12 acțiuni și au intervenit la 47 de evenimente, dintre care 34 au fost sesizate de cetățeni prin 112.
Polițiștii au constatat 151de fapte care au perturbat ordinea și liniștea publică. În toate aceste cazuri, intervențiile au fost imediate și ferme pentru liniștea cetățenilor care ar fi putut fi afectați. În acest sens, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 54.000 de lei.
Pentru menținerea siguranței rutiere, 11 șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic.
De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice cinci autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic.
*
La data de 15 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și ai Poliției Orașului Ianca și Făurei și Însurăței au organizat și desfășurat o acțiune pentru reducerea riscului rutier pe raza de competență a polițiilor orășenești, cu accent pe creșterea vizibilității poliției în stradă, prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, combaterea vitezei excesive și a consumului de alcool și droguri la volan.
Acțiunea a avut o componentă importantă cu caracter preventiv, realizată prin intermediul discuțiilor cu grupuri compuse din categorii de participanți la trafic expuși frecvent riscului rutier în această perioadă.
Bicicliștii, pietonii și căruțașii care nu respectă normele rutiere se expun la riscuri semnificative, care pot afecta atât siguranța lor personală, cât și pe cea a altor participanți la trafic.
Astfel, polițiștii le-au adresat sfaturi bicicliștilor de a respecta regulile de circulație, să poarte cască și elemente reflectorizante pentru a fi vizibili celorlalte categorii de participanți la trafic, să aibă bicicleta echipată cu elemente reflectorizante și să evite deplasările în caz de viscol sau gheață.
Pietonilor le-a fost recomandat să traverseze doar pe treceri marcate, să poarte elemente reflectorizante pe timp de noapte sau haine deschise la culoare, să evite zonele neiluminate, să nu circule pe carosabil, iar dacă trotuarele sunt inaccesibile să circule pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers și să evite deplasările inutile în condiții de vreme extremă.
Prin respectarea normelor rutiere, aceste categorii de participanți la trafic pot reduce semnificativ riscurile la care se expun.
Întrucât în unele situații legislația nu a fost respectată, polițiștii au aplicat 106 de sancțiuni contravenționale în valoare de 30.000 de lei în vederea asigurării unui mediu sigur și securizat pentru toți cetățenii, dintre care 21 pentru viteză, 16 pentru neportul centurii de siguranță, 24 bicicliștilor și alte abateri.
Pentru că reprezentau un pericol pentru ceilalți participanți, au fost scoși din trafic cinci conducători auto unul pentru alcool, unul pentru prioritate pietoni și unul pentru nerespectarea culorii roșu a semaforului. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice patru autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale acestor autovehicule au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.
Polițiștii vor continua să acționeze pe raza județului pentru prevenirea oricăror evenimente rutiere și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică!
Sursă foto: IPJ Brăila