Ca de fiecare dată, înainte de sărbători, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea unor evenimente grave și pentru a asigura intervenția rapidă în situații de pericol, astfel încât toţi cetăţenii să îşi petreacă Sfintele Sărbători de Crăciun în linişte.
Cei peste 780 de polițiști planificați în serviciu în perioada 25-29 decembrie a.c., vor acționa pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.
Una dintre prioritățile acestor zile va fi asigurarea unui trafic fluent și în siguranță. Începând de mâine, când cei mai mulți dintre românii care au ales să petreacă sărbătorile departe de casă, dispozitivele de polițiști rutieri vor fi prezente pe toate drumurile intens circulate.
Pe timpul minivacanței, zilnic, polițiștii rutieri vor fi în stradă, în special în locurile cu risc crescut de producere a accidentelor și în locurile cu trafic intens. Având în vedere că valorile de trafic vor fi crescute în această perioadă, ca în orice minivacanță, rugăm conducătorii auto să manifeste înțelegere și mai ales răbdare față de ceilalți participanți la trafic.
Pentru descurajarea șoferilor, care, în ciuda pericolului nu respectă regimul legal de viteză, atragem atenția că polițiștii rutieri vor acționa zilnic cu aparatele radar. De asemenea, vor fi organizate acțiuni pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.
Recomandăm conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă în trafic și să nu pornească la drum înainte de a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă sau dacă nu au autovehiculul echipat corespunzător.
În această perioadă, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu polițiștii de la celelalte structuri au intensificat acțiunile de prevenire și combatere a evenimentelor cauzate de folosirea ilegală a articolelor pirotehnice. Până la acest moment polițiștii au indisponibilizat peste 1.000 de kg de materiale pirothenice, în valoare de peste 120.000 de lei.
Totodată, pe această cale recomandăm cetățenilor:
• Manifestați atenție sporită în special față de copii, persoanele bolnave cronic și față de cele în vârstă, care sunt vulnerabile în astfel de perioade;
• Asigurați-vă că încuiați locuința când plecați de acasă!
• Aveți mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflați la piață, în magazine, dar și în mijloacele de transport în comun!
• Nu folosiți materiale pirotehnice, decât în condițiile și în locurile permise de lege.
• Recomandăm tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie, pentru a petrece minivacanța de Crăciun în liniște și siguranță!
Vă asigurăm că siguranța dumneavoastră este prioritatea noastră!
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN BRĂILA
În contextul minivacanței de Crăciun, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila a adoptat un set de măsuri specifice pentru menținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, precum și pentru prevenirea incidentelor în această perioadă.
Conform Planului de măsuri stabilit la nivelul I.J.J.Brăila pentru perioada 25-29 decembrie a.c., jandarmii brăileni vor intensifica acţiunile preventive şi misiunile pentru asigurarea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, astfel încât cetăţenii din municipiu și judeţul Brăila să petreacă această minivacanță în condiții de siguranță.
Peste 220 de jandarmi vor fi prezenți la datorie în această perioadă, fiind pregătiți să intervină rapid pentru soluţionarea sesizărilor primite de la cetăţeni.
Dispozitivele de ordine publică vor acţiona pentru prevenirea infracțiunilor stradale și pentru a descuraja comportamentele antisociale în special în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe şi în locurile în care se comercializează produse specifice sărbătorilor de iarnă pe raza județului Brăila.
De asemenea, în zilele de 25, 26 și 27 decembrie jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică și un climat de liniște necesar evenimentelor religioase pe timpul slujbelor oficiate în lăcașurile de cult din municipiu și județ.
Pentru evitarea unor situaţii neplăcute, recomandăm cetățenilor să evite conflictele de orice natură, să respecte măsurile stabilite prin legislația în vigoare, iar în caz de nevoie să solicite sprijinul efectivelor aflate în dispozitiv.
Echipajele de intervenție au fost suplimentate și sunt pregătite să răspundă prompt la orice incident semnalat prin apeluri la numărul unic de urgență 112.
Vor fi desfășurate acțiuni specifice pentru combaterea consumului de alcool în spațiile publice, a comerțului ilegal cu articole pirotehnice și a altor fapte care pot afecta ordinea publică.
În această perioadă, jandarmii vor acorda o atenție deosebită respectării prevederilor legale referitoare la comercializarea dispozitivelor pirotehnice, cât și la folosirea lor; pentru a evita orice situație ce poate pune în pericol siguranța publică.
Cetățenii sunt rugați să achiziționeze asemenea produse doar din surse autorizate și să respecte reglementările în vigoare. Orice incident legat de folosirea ilegală a acestora trebuie semnalat autorităților.
De asemenea, în această perioadă, se va acționa alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în zonele aglomerate, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea faptelor cu violență, prevenirea traficului și consumului de substanțe interzise.
Pe lângă măsurile generale deja stabilite, subliniem faptul că, în situația în care condițiile meteorologice o vor impune sau dacă situația operativă va necesita acest lucru, suntem pregătiți să oferim sprijin specializat colegilor noștri de la Poliția Rutieră.
Astfel, vom constitui filtre rutiere împreună cu aceștia pentru a redirecționa traficul rutier în zonele afectate de condiții meteorologice nefavorabile sau alte evenimente, vom acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate din cauza condițiilor meteo sau a altor factori care afectează circulația rutieră, vom colabora activ cu autoritățile locale și serviciile de intervenție pentru gestionarea eficientă a eventualelor situații de urgență generate de vreme severă.
Suntem pregătiți să intervenim prompt în orice situație care necesită implicarea noastră, astfel încât să limităm disconfortul și riscurile pentru cetățeni și să contribuim la fluidizarea traficului în condiții de siguranță.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila își reafirmă angajamentul de a proteja comunitatea și urează tuturor un Crăciun în siguranță, fără incidente!
INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ “DUNĂREA” AL JUDEȚULUI BRĂILA
Împodobirea bradului de Crăciun reprezintă un moment important pentru fiecare dintre noi, un moment de sărbătoare şi bucurie, în special pentru cei mici care îl aşteaptă nerăbdători pe Moş Crăciun.
Pentru ca vocile colindătorilor din noaptea de Ajun să nu fie însoțite de sirenele mașinilor de intervenție ale pompierilor, iar această sărbătoare să nu fie umbrită de tragedii provocate de incendii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila recomandă cetățenilor măsuri ce trebuie respectate la împodobirea bradului.
În ce priveşte alegerea locului de aşezare a pomului, se impun următoarele:
– acesta va fi amplasat astfel încât să nu blocheze căile de acces-evacuare (uşi, scări de incendiu sau trasee pe care se poate face evacuarea în caz de incendiu);
– se va amplasa la o distanţă corespunzătoare faţă de sobele, calorifere sau alte aparate de încălzire, de perdele, draperii sau alte materiale combustibile;
– sub brad nu se vor aşeza lucruri care se aprind sau ard uşor.
La iluminatul Pomului de Crăciun se vor avea în vedere următoarele:
– conductoarele şi legăturile să fie bine izolate;
– instalaţia de iluminat să nu fie lăsată aprinsă în perioadele de timp când nu sunt persoane în încăperea respectivă sau pe timpul nopţii;
– nu se vor utiliza instalații de iluminat ornamental cu defecțiuni sau improvizații;
– nu aprindeți lumânări sau artificii în brad.
Supravegherea permanentă și exploatarea corespunzătoare a mijloacelor de încălzire și de preparare a hranei.
Cu ocazia meselor festive organizate de Crăciun, organizatorii trebuie să țină seama de numărul persoanelor participante, pentru a nu depăşi capacitatea maximă admisă, iar culoarele şi căile de evacuare să fie menţinute libere, să fie marcate şi iluminate corespunzator.
Parcarea autoturismelor se va face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru forţele de intervenţie.
ATENŢIE PĂRINŢI !
Supravegheaţi permanent copiii astfel încât, prin jocul lor în preajma bradului de Crăciun, să nu genereze un incendiu utilizand chibrituri, lumânări, brichete, artificii sau petarde.
CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI CONSILIERE ANTIDROG
În perioada Sfintei Sarbători a Crăciunului, specialiștii antidrog vor desfășura activități specifice, de informare, conștientizare şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri.
Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă de bucurie, relaxare și socializare, dar și un moment în care tentația consumului de droguri poate crește, în special în contextul petrecerilor și al atmosferei festive.
De aceea, pentru a petrece în siguranță, Agenția Națională Antidrog a lansat campania de informare online ”SAFE HOLIDAYS – De sărbători DISTREAZĂ-TE, dar RĂMÂI ÎN SIGURANȚĂ”, care poate fi accesată pe site-ul instituțional, www.ana.gov.ro.
Vă recomandăm să petreceți responsabil și să țineți cont de faptul că există o serie de provocări specifice petrecerilor de iarnă, cum ar fi condițiile meteo extreme – frigul, care poate amplifica efectele adverse ale drogurilor asupra organismului, de ex., deshidratarea sau scăderea temperaturii corpului, atmosfera festivă – sentimentul de euforie colectivă poate crește tentația de a încerca substanțe, aglomerația – petrecerile mari pot face mai dificilă supravegherea și intervenția rapidă în caz de urgențe, presiunea socială – participanții, mai ales cei tineri, pot fi influențați de grup să consume droguri pentru “a se distra”, crearea unui mediu prietenos și lipsit de presiuni sociale, care ajută la reducerea probabilității de consum de droguri.
De asemenea, dacă urmați un tratament medical prescris, asigurați-vă că respectați indicațiile medicului, că nu utilizați alte substanţe sau alcool, care pot influența starea dumneavoastră medicală şi, foarte important, că cei din jur vă cunosc situaţia medicală, în cazul în care se întâmplă ceva. Medicamentele pot cauza multe probleme de sănătate, inclusiv supradozaj.
Nu vă urcați la volan dacă ați consumat alcool sau alte substanţe psihoactive şi nu vă urcați într-un autoturism condus de o persoană care a consumat alcool sau substanţe psihoactive, indiferent de distanța pe care o aveți de parcurs.
Pentru că este și vacanță școlară, reamintim părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziție ale acestora, să acorde o atenţie sporită anturajului copiilor lor, atât din viața reală, cât și din mediul virtual, și să comunice deschis și eficient cu aceștia, pentru a le oferi sprijin în fața problemelor.
În cazul unor situații deosebite, persoanele care au nevoie de ajutor de specialiate sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, programul ”Safe Space” al Agentiei Naţionale Antidrog, care poate fi accesat la numărul de telefon 0752.79.16.47 sau 116.111, iar pentru consiliere online, poate fi apelat numărul de telefon 0374.456.444.
Permite-mi ca, în final, să urez tuturor, în numele echipei Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, un Crăciun Binecuvântat, în siguranță!