Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au desfășurat în ultima săptămână o serie de activități de informare preventivă adresată atât copiilor cât și adulților.
Demersul polițiștilor a vizat, prevenirea victimizării minorilor și a infracțiunilor contra persoanei, prin creşterea gradului de informare cu privire la măsurile elementare de autoprotecţie pe care trebuie să le adopte pentru siguranța personală.
Elevi din cadrul ,,Școlii Gimnaziale Fănuș Neagu,, și ai ,,Școlii Gimnaziale Siliștea,, au învățat de la polițiști regulile de deplasare pe drumurile publice în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, cum să traverseze corect, cum arată semaforul pentru pietoni și importanța respectării culorilor acestuia, informații promovate în cadrul Programului național ,,Școala Siguranței Tedi,,.
Au urmat apoi discuții despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le respecte când sunt singuri acasă, despre relaționarea corectă cu colegii sau cu necunoscuții dar și despre cum ar trebui să procedeze dacă se pierd de adulții care îi însoțesc. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre beneficiile și riscurile utilizării internetului.
Dintre recomandările transmise de poliţişti copiilor, amintim:
când eşti singur acasă, ţine uşa locuinţei închisă şi nu permite accesul persoanelor necunoscute, chiar dacă spun că au fost trimise de părinţii tăi;
pe stradă, nu te juca la telefonul mobil, fii atent la tot ce este în jurul tău;
nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice ori în apropierea acestora;
traversează strada doar pe trecerea de pietoni, iar acolo unde sunt instalate semafoare, doar pe culoarea verde a acestora;
nu traversa strada uitându-te la telefonul mobil sau cu căşti în/pe urechi;
nu te certa cu colegii, nu-i jigni şi nu te lua la bătaie cu aceştia, nici chiar în joacă;
pe reţelele de socializare, nu accepta cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoști şi în realitate;
anunţă imediat un adult atunci când eşti victima unei agresiuni pe internet;
refuză provocările pe care le primeşti în unele jocuri on-line, care fac referire la viaţa reală şi te îndeamnă să îndeplineşti sarcini ce îţi pot pune viaţa în pericol sau îi pot afecta pe cei din jurul tău!
Activitățile de informare preventivă au continuat și pe segmentul stradal, activități desfășurate în sistem integrat cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila și specialiști ai ,Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, beneficiari fiind de această dată adulții, care au primit recomandări pentru prevenirea înșelăciunilor în mediul online, a furturilor din locuințe, despre actele de violență deopotrivă prevenirea și pedepsirea.
Pentru gestionarea corectă a situațiilor de violență din mediul familial, polițiștii au distribuit cetățenilor materiale de promovare a aplicaţiei de telefonie mobilă Bright Sky RO, instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri.
Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate victimizării minorilor și a infracțiunilor contra persoanei vor continua și în perioada următoare.