În zilele de 19 și 20 martie a.c., polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive, având un grup-țintă de 130 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Sfântul Andrei,, din municipiul Brăila.
În cadrul activităților, polițiștii au abordat subiecte și au adresat recomandări cu privire la importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație, modalități de prevenire a agresiunilor și a violenței în școli, a disparițiilor în rândul minorilor, prevenirea discriminării, siguranța personală și siguranța în mediul digital.
Demersurile preventive fac parte din cadrul Programelor Județene de Prevenire a Criminalității: ,,Siguranța minorilor” și ,,Siguranța în mediul digital”, recomandările preventive fiind adresate elevilor din clasele primare și gimnaziale.
Polițiștii s-au întâlnit cu școlarii, cărora le-au vorbit despre siguranța lor în mediul online și despre pericolele pe care le-ar putea întâlni pe stradă, la școală, în locuințele prietenilor sau chiar acasă la ei.
Școala Siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de Poliția Română, compania Maspex Romania prin brandul Tedi care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației.
Acest program educativ se adresează elevilor de clasa I și are ca obiectiv transmiterea de informații pentru evitarea pericolelor pe stradă, acasă, la locul de joacă, în vacanțe sau în mediul online.
Participarea la program este GRATUITĂ și se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul www.scoalatedi.ro.
De asemenea, în cadrul activității elevii au fost informați cu privire la fenomenul de discriminare la care ar putea fi expuși sau în care ar putea fi implicați ca autori și modul în care ar trebui să relaționeze cu cei din jur, pentru prevenirea acestora.
Atât elevii prezenți cât și cadrele didactice au primit fly-ere și pliante preventive și au primit informați despre Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (www.cncd.org.ro), înființat în anul 2006, ce are autoritate autonomă, rolul lui fiind acela de prevenire, constatare și sancționare a faptelor de discriminare.
Respectarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului constituie atributele esenţiale ale activităţii Poliţiei Române, care trebuie să protejeze toţi cetăţenii în mod egal, fără discriminare şi fără a face distincţii în funcţie de rasă, culoare, origine etnică sau socială, apartenenţă politică, opinie, limbă, religie, sex, orientare sexuală sau alt criteriu.
Astfel de activități vor continua atât în unitățile de învățământ, cat și în comunitate, în rândul grupurilor vulnerabile.