“Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”
La nivel național, pe durata anului școlar 2024-2025, se implementează Campania “Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, demers al Poliției Române, prin Direcția Siguranța Școlară, cu sprijinul Institutului de Cercetare și prevenire a Criminalității și Centrului de Informare și Relații Publice, în parteneriat cu Corpul Național al Polițiștilor și Agenția de publicitate Mercury 360.
Campania își propune creșterea gradului de siguranță în mediul școlar în raport cu diferite forme de manifestare a infracționalității, prin informarea elevilor, părinților și a cadrelor didactice cu privire la modalitățile de identificare a comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși copiii, precum și cu privire la mecanismele de semnalare/ sesizare a problemelor apărute în perimetrul școlar și de intervenție în sistem integrat în soluționarea acestora, acestea fiind disponibile și pe platforma Poliției Române, Direcția Siguranța Școlară https://sigurantascolara.ro.
Astfel, la data de 27.09.2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – Biroul Siguranța Școlară au desfășurat, în cadrul acestei campanii, o serie de întâlniri cu elevi și cadrele didactice cu sprijinul consilierului școlar de la Liceul Tehnologic ”Panait Istrati” Brăila.
Polițiștii Biroului Siguranța Școală au prezentat elevilor care sunt limitele răspunderii penale, care sunt măsurile educative care pot fi luate față de minorii care au împlinit vârsta de 14 ani și a explicat noțiunea de infracțiune, care sunt principalele fapte penale în care sunt implicați elevii în calitate de victime sau autori.
De asemenea, elevilor le-au fost prezentate aspecte referitoare la infracțiunile contra persoanei și infracțiunile contra patrimoniului, noțiunea de contravenție, diferența dintre furt, tâlhărie și însușire a bunului găsit, ce înseamnă lovirea sau alte violențe și ce efect poate avea asupra victimei și ce consecințe juridice și sociale pot avea asupra autorului.
Activitățile au urmărit conștientizarea elevilor cu privire la comportamentul acestora în unitatea de învățământ, atât în timpul orelor, în pauze, cât și la plecarea de la cursuri. Polițiștii au prezentat elevilor modificările legale aduse infracțiunilor contra persoanei, în special lovirea sau alte violențe, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în locuri publice, dar și traficului și consumului de droguri, precum și aspecte din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/20023 și din Statutul elevului, privitoare la drepturile și obligațiile/interdicțiile elevilor.
Activitatățile desfășurate se înscriu în cadrul parteneriatului încheiat între Ticeul Tehnologic ”Panait Istarti” Brăila, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila care se implementează până la sfârșitul anului școlar 2024-2025.
Sursă foto: IPJ Brăila