Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, răspunde unor acuzații ce i-au fost aduse astăzi în spațiul public, ce vizează participarea sa la o recentă ședință a Consiliului Local Tudor Vladimirescu.
Popa a transmis următorul comunicat de presă: „Date fiind acuzațiile ce mi-au fost aduse în gazeta de perete a PSD Brăila cu privire la așa-zise abuzuri pe care le-aș fi făcut la ședința Consiliului Local al comunei Tudor Vladimirescu, ce a avut loc în data de 7 martie 2025, sunt necesare câteva precizări.
Gazeta de perete a PSD Brăila a folosit frânturi din înregistrarea făcută înainte, în timpul și după ședința respectivă, frânturi care, scoase din context și editate corespunzător, să susțină acuzațiile ce mi se aduc.
În primul rând, precizez că ședința de Consiliu Local a fost legal constituită, convocarea fiind făcută în conformitate cu legislația în vigoare.
În al doilea rând, am participat la acea ședință în calitate de parlamentar – lucru care este perfect legal – și de asemenea, au mai fost prezenți o serie de colegi din PNL Brăila, consilieri județeni și nu numai. Potrivit legii, la ședințele de Consiliu Local poate participa orice cetățean interesat. Deci prezența noastră nu a încălcat nicio lege.
Am ținut să fiu prezent împreună cu câțiva colegi liberali la acea ședință, ca urmare a faptului că în urmă cu o săptămână, la o altă ședință a Consiliului Local Tudor Vladimirescu, în care s-a discutat același proiect de hotărâre, prefectul județului, Iulian Timofei (PSD) și viceprepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Dobre (PSD), prezenți în sală, i-au amenințat pe consilierii locali că dacă votează așa ceva vor intra în pușcărie. Gazeta de perete a PSD Brăila omite însă să sufle vreun cuvințel despre aceste presiuni făcute de cei doi PSD-iști asupra aleșilor locali din comuna Tudor Vladimirescu.
După ce au fost amenințați cu pușcăria, primarul, consilierii PSD și AUR și secretarul comunei nu au mai vrut să participe la ședința din data de 7 martie, la care se discuta din nou proiectul de hotărâre respectiv.
În plus, aceștia știau că liberalii, având o majoritate de voturi în Consiliul Local, vor aproba proiectul de hotărâre care, chipurile, i-ar trimite la închisoare pe consilieri.
Acest proiect atât de «periculos» este de fapt unul care prevede retragerea comunei Tudor Vladimirescu din Asociația Comunelor din România.
Într-una dintre înregistrările folosite de gazeta de perete a PSD se vede cum discut cu avocatul meu, pe care-l întreb dacă este legal să se țină o ședință de consiliu fără prezența secretarului. Da, am avut această discuție cu avocatul, înainte ca ședința să înceapă, pentru că doream să mă asigur că dacă aceasta se ține fără secretar, se încadrează în limitele legii.
În alte frânturi de înregistrări se vede cum discut cu colegii din PNL, consilieri județeni, prezenți în sală, pentru a mă lămuri cu privire la legalitatea acelei ședințe. Aceste discuții au avut loc înainte de a începe oficial ședința.
În ceea ce privește participarea la ședință a lui Florin Sergiu Dobrescu, aceasta nu era acolo în calitate de subprefect, ci de secretar general al Organizației Județene PNL Brăila, dat fiind că ședința la care facem referire a avut loc după ora 16.00, adică în afara orelor de program. Pentru așa ceva nu avea nevoie de mandat din partea prefectului județului.
Odată ședința de Consiliu Local deschisă oficial, toți consilierii prezenți, cei de la PNL și USR, au votat „pentru” la proiectul de hotărâre pentru retragerea comunei Tudor Vladimirescu din ACOR.
Potrivit legii, hotărârea aprobată în acea ședință a Consiliului Local merge la Prefectură, pentru obținerea avizului de legalitate. Dacă eu aș fi făcut abuzuri la ședința Consiliului Local Tudor Vladimirescu și aș fi influențat aprobarea acelei hotărâri – una care nu-mi aduce mie, personal, niciun beneficiu -, ultimul cuvânt în această chestiune îl are, oricum, Instituția Prefectului, respectiv prefectul Iulian Timofei, membru PSD”.