Sunt Anca Maria Chivu redactor șef adjunct la elcomandantepress.ro și vreau să vă împărtășesc unul dintre gândurile mele.
Zilele acestea am vizitat Orășelele Copiilor în mai multe zone ale țării. Am fost plăcut surprinsă de cele din Craiova, Sibiu, București și chiar si Galați. Nu este și cazul Orășelului Copiilor din Brăila, care mi-a lăsat un gust amar.
Pe vremea când încă mai copilăream, luna decembrie era pentru mine cea mai spectaculoasă. Copil fiind, pentru mine strada Hipodrom devenea una de poveste, atunci când ningea și totul devenea o feerie albă, cu copacii acoperiți de zăpadă. Așa începea minunata Lună a cadourilor și continua cu deschiderea Orășelului Copiilor, care era ceva de vis, plin de „tiribombe” si diverse zone de atracție si joacă pentru cei mici.
În ultimii ani, în perioada Sărbătorilor de iarnă observ cu tristețe cum, în timp, s-a pierdut și cea mai de preț tradiție: aceea de a merge la colindat. Pe vremea copilăriei mele plecam câte 3-4 copii și cutreieram cartierul nostru (că nu intram pe sectorul altui grup😂) până oboseam, dar ne întorceam acasa cu nasul si obrajii roșii, cu sufletul încărcat numai de bucurie si fericiți de câștigul nostru (în bănuți, fructe și dulciuri).
Anul trecut am aflat cu stupoare de un incident cu un copil plecat la colindat care a fost bătut…..
Pentru noi, cei care am depășit de mult perioada copilăriei, amintirile Sărbătorilor de iarnă sunt foarte diferite de experiențele copiilor și adolescenților din ziua de azi, legate de Crăciun.
Ce s-a întâmplat cu orașul nostru, de este atat de trist? Unde ne-am pierdut? Unde și când s-au pierdut acele sărbători de vis?
Unii veți spune „Am evoluat și suntem în anul 2024, în era tehnologiei”, alții veți spune „Este vina celor care ne conduc că au lăsat sa se piardă acea minunăție a Sărbătorilor, cu tradițiile specifice”.
Da, am evoluat, este adevărat, dar la fel a evoluat și frumoasa Bucovină, si minunatul Maramureș. Nu știu câți dintre voi au ajuns în ultimii ani, de Sărbători, în aceste zone, ca să vedeți cum în ciuda trecerii anilor, tradițiile sunt respectate și păstrate cu sfințenie.
Nu anii fac să se piardă acele tradiții, ci oamenii…
Și între acești oameni se află, cu siguranță, și cei care conduc comunitățile și care au datoria să păstreze vii tradițiile locului.
Dar dacă cei care se află la conducere nu reușesc să facă în așa fel, încât noi, ca trăitori în Brăila, să simțim în această perioadă minunata atmosferă a Sărbătorilor de odinioară, depinde de noi să facem ca în căminul nostru și în cercul nostru să păstrăm vii acele tradiții care ne umpleau inima de bucurie.
Un articol minunat care reflectă purul adevăr! Trist dar….adevărat! Să ne rugam de sănătate și să…sperăm…. Sărbători liniștite și binecuvântate!
Vă mulțumim și vă dorim sărbători minunate!